Gedachtegang inbreker

Diefstal is een van de meest voorkomende misdaden in Nederland en België en de meeste niet winkeldiefstallen vinden plaats middels inbraak. Daarbij is het opvallend dat ongeveer 70% van de inbraken plaatsvind via de achterkant van het

percentage inbraakkanspand, 27% via de voordeur en slechts 3% middels andere methoden. Dit is niet geheel onlogisch en dit geeft een eerste blik op de gedachtegang van een inbreker. Doorgaans is er achter minder sociale controle/zicht en is deze toegang tevens minder goed beveiligd. De kans is groter dat de dief hier ongehinderd en succesvol zijn slag kan slaan. Een dief is immers niet achterlijk (in tegendeel) en denkt in pakking- en slagingskans en maakt een weloverwogen besluit voordat hij toeslaat. Een belangrijke factor daarbij is tevens de eventuele buit die de dief denkt binnen te halen. Als er bijvoorbeeld een mooie auto voor de deur staat is dat een indicatie dat er ‘iets te halen valt’. Hetzelfde geld voor goederen die vanaf de straat te zien zijn in de woning, bijvoorbeeld een grote flatscreen, laptops, telefoons e.d.

 

Tijdens een onderzoek naar het gedrag van een inbreker kwam tevens naar voren dat hij zichzelf een tijdspanne van ongeveer 10 minuten geeft om met buit en al de crime scene te verlaten. Hierin zijn verschillende factoren in mee gecalculeerd, waaronder de aanrijtijd van politie of andere beveiligingsdiensten. Als de beveiliging van uw pand de inbreker te lang bezighoud, zal hij waarschijnlijk afhaken of bij een juiste inschatting er nooit aan beginnen. Dit principe is goed in het plaatje af te lezen.

goede sloten

 

De meeste inbrekers (>85%) zijn overigens gelegenheidsinbrekers. Dit wil zeggen dat zij toeslaan als ze denken dat iets ‘te doen’ is. Geef hen dus de indruk dat uw woning goed beveiligd is en ze beter een andere woning kunnen uitkiezen. Binnen komen ze immers toch als ze willen, maar door ze een zo moeilijk mogelijk indruk te geven, slaan ze uw woning over.

 

Met deze kennis in het achterhoofd kun je al een groot aantal maatregelen nemen die niet veel hoeven te kosten. Wij geven hiervan enkele tips

 

  1. Zorg voor sociale controle. Verlicht een mogelijke toegang en zorg dat deze zichtbaar is vanaf de straat. Snoei struiken tot kniehoogte bijvoorbeeld.
  2. Pronk niet met dure bezittingen. Op het moment dat een dief weet dat er iets te halen valt, is de kans groot dat hij een plan zal uitwerken om deze goederen te bemachtigen. Loop niet te koop met uw bezittingen en zorg dat vanaf straat moeilijk of niet te zien is welke apparatuur binnenshuis aanwezig is.
  3. Maak de achterkant van de woning moeilijk(er) toegankelijk. Heeft u bijvoorbeeld een tuin waar je vrij kunt inlopen? Plaats een hek (of sluit deze af als u er al een heeft) of struikgewassen. Niet alleen is dit een extra barrière, het zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de dief de achterdeur niet ziet vanaf straat. De meeste inbrekers zijn immers gelegenheidsdieven.
  4. Plaats een bordje ‘let op hond’ of ‘alarm aanwezig’. Als u een hond heeft is dit altijd aan te bevelen, maar ook als u geen huisdieren heeft kan dit een afschrikkende werking hebben. Niet alleen zijn dieven vaak bang voor honden, ook zorgen deze voor oponthoud, waardoor de 10 minuten grens eerder word bereikt. Hetzelfde geld voor aanwezigheid van een alarm.
  5. Let op open deuren/ramen. Hoewel dit vanzelfsprekend is, worden er nog steeds een heleboel inbraken gepleegd door het onzorgvuldig handelen van de bewoners. Vooral in de warme zomermaanden is dit vaak het geval. Bewoners laten een deur of raam open terwijl ze even naar de winkel zijn of een wandeling zijn aan het maken. Bij terugkomst beseffen ze wie er langs is geweest.

 

Meer tips tegen inbraak staan hier vermeld.