Kerntrek proof

Kerntrekken met een cilindertrekker is naast het uitboren van een slot of gebruikmaken van een koevoet een van de meest voorkomende inbraak methoden. Met een cilindertrekker zijn de meeste sloten binnen één minuut te openen, zonder veel oefening. We leggen u hier uit hoe dit werkt en hoe u zich kunt beveiligen tegen een cilindertrekker.

Wat is kerntrekken?

Bij het kerntrekken word een schroef in de cilinder van het slot gedraaid. Dit kan handmatig gebeuren of met behulp van een boormachine. Bij de meeste sloten is dit makkelijk, omdat er al een gat in het slot zit waar de sleutel in moet. Vervolgens word met een cilindertrekker de kern van het slot eenvoudig eruit getrokken. Hierdoor kan de deur openen, nadat u met een bouwsleutel de cilinder hebt opengedraaid. Dit alles binnen enkele tellen, hetgeen laten we zien in onderstaand filmpje.

 

 

Hoe hiertegen te beveiligen?

De meeste sloten, vooral de standaard cilinders, zijn niet beveiligd tegen deze methode. Een boef kan binnen enkele tellen uw slot openen zonder veel oefening en heeft daardoor voldoende tijd over om uw woning te doorzoeken op waardevolle goederen. Gelukkig zijn er ook sloten die u tegen deze steeds vaker gebruikte methode kunnen beschermen. In het nieuwe handboek van het politie keurmerk veilig wonen is namelijk opgenomen dat veiligheidsbeslag SKG drie sterren ® met cilindertrekbeveiliging of een cilinder SKG drie sterren sloten moeten kunnen beschermen tegen kerntrekken met een kracht van minimaal 15 KN.