Klopsleutel proof

Op deze pagina leggen we u uit hoe u zich kunt beschermen tegen de klopsleutel. We beginnen met een uitleg over de klopsleutel methode en zullen daarna vertellen hoe u zich kunt beveiligen tegen deze slagsleutels. Tot slot geven we nog enkele tips over gerenommeerde sloten.

 slot

Wat is een klopsleutel?

Een klopsleutel, ook wel bumpkey of slagsleutel genoemd, is een standaard sleutel waarvan de inkepingen maximaal zijn uit gevijld. Dit kan men handmatig doen met een vijl of met een standaard sleutelmachine van bijvoorbeeld de slotenmaker. Het is immers een standaard standje dat word gebruikt bij het vervaardigen van deze speciale sleutels, iedereen kan er dus legaal een maken of zelfs kopen bij de hakkenbar of op het internet. Het is een grote misvatting dat één enkele sleutel werkt op alle voorkomende sloten, ook al geloven veel particulieren in dit gerucht. Wellicht verward met de bekende lopers. Voor elk slot is dus een andere slagsleutel nodig net als er een andere standaard sleutel nodig is, omdat de specificaties (zoals profiel, breedte, soort slot e.d.) per slot afwijken.

 

 

Hoe werkt een klopsleutel?

klopsleutelOm het niet te technische te maken zullen we een korte beschrijving geven van dit gehele principe. Eerst zult u echter moeten weten hoe een slot werkt. De meeste sloten bestaan uit een binnenste en buitenste cilinder, waarbij pinnen voorkomen dat deze langs elkaar roteren en het slot kan openen. Een slot gaat immers open als de pinnen op gelijke hoogte staan met de shearlijn, waardoor het slot niet meer geblokkeerd word. Dit is de denkbeeldige lijn tussen de binnenste en buitenste cilinder. De klopsleutel methode schiet de pinnen gelijktijdig boven deze lijn, waardoor het slot in kwestie kan openen. Deze methode werkt volgens het actie en reactie principe, waarbij de slag op de klopsleutel zorgt voor het opspringen van de pinnen. Met een licht roterende druk op de bumpkey word zo het slot geopend.

 

 

Word deze methode vaak gebruikt om binnen te komen?

Daar kunnen we een kort antwoord over hebben, nee. Het gebruik van een klopsleutel vergt veel voorbereiding, terwijl er methoden zijn die makkelijker en toegankelijker zijn om een slot te openen. Men moet bijvoorbeeld vooraf weten om welk slot het gaat, daar vervolgens een geschikte sleutel voor vervaardigen en vervolgens oefenen op de klopsleutel methode om deze werkbaar te maken in de praktijk. Voor de meeste boeven is dit teveel gedoe, aangezien er snellere en makkelijkere manieren bestaan om binnen te komen. Zij gebruiken liever een koevoet, slotentrekker of andere snelle toegangsmethoden. Deze vergen bijna geen oefening en hebben een snellere slagingspercentage. Ook al is het huiswerk correct gedaan, dat is nog geen garantie dat de pinnen van het slot binnen enkele tellen opspringen, dit kan ook wel vele minuten duren of zelfs helemaal niet opspringen bij een beveiligd slot.

 

 

Beschermen tegen een klopsleutel

 

 

Uiteraard zijn er slimme slotenmakers geweest die het interne mechanisme dusdanig hebben gewijzigd, waardoor een klopsleutel geen schijn van kans meer maakt. Zij hebben veelal de pinnen in het slot gewijzigd, waardoor deze niet meer (of minder makkelijk) gelijktijdige kunnen opspringen. Ook maken zij een speciaal profiel, waar een klopsleutel minder makkelijk ingeslagen kan worden. Dit verkleint de kans dat de pinnen gelijktijdig kunnen opspringen. Doorgaans zijn de SKG** beveiligd tegen de klopsleutel methode. Aangezien deze sloten buiten het budget liggen van iemand met een kleinere portemonnee, zijn er ook nog andere tips om u te beschermen tegen de slagsleutel.

 

  1. Een dief moet weten om welk slot het gaat om de juiste klopsleutel te maken, dit kan hij vaak aflezen aan het slot zelf. Meestal staat er een merk en modelnummer op vermeld. Vijl deze weg of maak dit op een andere manier onleesbaar, zodat de dief niet weet om welk slot het gaat. Hij zal dan geen gepaste klopsleutel kunnen gebruiken.
  2. Sommige sloten beschikken over een klepje voor het sleutelgat. Dit kan de klopsleutel methode vermoeilijken, aangezien het klepje een effectieve werking van de slagsleutel bemoeilijkt.
  3. Doorgaans duurt het enkele minuten voordat een klopsleutel het gewenste resultaat heeft. Zorg dat de toegang verlicht en zichtbaar is voor medemensen. Dit maakt de sociale controle groter en de dief onzekerder. Wellicht slaat hij alleen al hierdoor uw deur over.

 

We hopen dat deze informatie erg nuttig voor je was. Hoewel de klopsleutel geen groot gevaar is, is het beschermen ertegen een extra stap naar een veilige en inbraakvrije woning. Een andere tip is om je altijd te beveiligen met bijvoorbeeld deze kleine GPS tracker!